Strony

poniedziałek, 21 marca 2011

Placuszki z cukinii

Z cukinii można robić leczo, można ją zapiekać lub ...zrobić PLACUSZKI ala ziemniaczane
Takie właśnie były u nas HITEM SEZONU jesień 2010
i ten hit sezonu, zadomowił się na cały rok!
poważnie się uzależniliśmy z Tomkiem na czele, płacimy za cukinię jak za zboże prawie :)

Przepis (zmieniony- edycja 2014.07.04):

na 4 małe cukinie
3 jajka
ok 1/2 szklanki mąki (daje się na oko, więc  to tylko orientacyjna ilość)
przyprawy: czosnek, majeranek, warzywko


Ważne!
Cukinię dodajemy do jajka i przypraw, szybko mieszamy
dodajemy mąkę, mieszamy
 i smażymy szybko, 
cukinia puszcza sok, co powoduje, że ciasto staje się rzadkie i trzeba dodawać mąkę, bo placki się rozpadają, a nadmiar mąki powoduje, że są twarde i mniej smaczne!!

nie polecam tezż odciskać startej cukinii, bo wtedy placki są mniej puszyste!

sekret tkwi w szybkości wykonania czyli wcześniejsze przygotowanie produktów ma duże znaczenie!! I ja smażę na 3 patelniach na raz :)

Najpierw przygotować wszystko, łącznie z patelniami (najlepiej dwie lub trzy) oliwą do smażenia, itd.


jajka rozmącić z przyprawami
obrać cukinie, zetrzeć NA GRUBEJ TARCE, dodać do jajek

dodać mąkę, zamieszać

nakładać łyżką na patelnię (małe ale grube placuszki)
smażymy na złoty kolor, odsączamy na ręcznikach papierowych

PYSZNE!!!!!!!
NAPRAWDĘ POLECAM!!!

3 komentarze:

  1. Ooo... tego z cukinii jeszcze nie próbowałam. W najbliższym czasie jak dorwę cukinię to zrobię takie placuszki :) ja natomiast z cukinii robię mega szybki dodatek do makaronu :) na patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę, do tego pokrojoną w plastry cukinię i pokrojoną w małe paseczki paprykę. Wszystko doprawiam solą i pieprzem. Można dodać jeszcze kostkę rosołową lub warzywną jak ktoś lubi:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmmmm muszę spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, wyglądają smakowicie. Dopisujemy do listy obiadowej :-) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)