Omlet to coś co lubimy!
mamy dwa sprawdzone sposoby:
Omlet na podwieczorek:
jest puszysty, biszoptowy, podawany na słodko z dżemem, cukrem pudrem, można z bitą śmietaną
zrobiony z dwóch jaj na średniej patelni, syty! duży jak dla dorosłej osoby w sam raz
- dwa jaja
- dwie łyżki czubate mąki
- szczypta soli
wylać na rozgrzaną patelnię (teflonowa + lekko posmarowana olejem)
smażyć z obu stron na złoto
(ja nie przykrywam patelni)
Omlet na śniadanie:
ten jest wylgotny, ciężki, podajemy na słono, z koncentratem, keczupem, serem żółtym, pomidorem itp...
- dwa jajka (lub trzy) i tyle :)
- ewentualnie ser żółty
jajka rozbełtać widelcem, wylac na rozgrzaną petelnię, przykryć przykrywką, jak trochę się zetnie można podważać brzegi i wpuszczać nieścięte jajko pod spód, zezłocić, odwrócić, przykryć, zmniejszyć ogień i czekać ....
można po odwróceniu posypać serem żółtym i roztopić go..
PYCHA
Pycha!!! Dziś na podwieczorek upichciłam omlety na słodko z dżemem i cukrem pudrem. Wyszły puszyste, lekkie po prosty pycha. ŁATWE DO PRZYRZĄDZENIA - NAWET DLA MNIE, BO JESTEM ANTY TALENT DO KUCHNI. AAAAAA mojemu mężczyźnie wyjątkowo smakowało. HURA ....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Tez je uwielbiam!
Usuń