czyli pomidorowa inaczej, "na szybko", dietetycznie, na upały
to raczej pomysł na wykonanie, niż przepis, bo propocje są "na oko"
a sposobów wykonania i przepisów jest wiele
mój jest następujący:
do wody (mały garnek, na ok 4 porcje) wrzucam: marchewkę, mały korzeń pietruszki, kawałeczek selera(korzeń), kawałek pora, ziele angielskie i liść laurowy po sztuce, kostkę warzywną (lub inną przyprawę lub ewentualnie sól) gotuję wywar do miękkości warzyw, wyciągam ziele i liść,
dodaję puszkę pomidorów bez skórki (w sezonie warto dodać obrane ze skóry, świeże pomidory! wtedy gotować odrobinę dłużej) następnie miksuję całość blenderem,
doprawiam: czosnek, papryka, pieprz ewentualnie koperek lub bazylia (świeża do dekoracji)
podać z kleksem jogurtu lub śmietany, albo z bazylią (czy koperkiem)
można ugotować ją na wywarze mięsnym, można pomidory podsmażyć przed dodaniem....ale to już wariacje na temat...:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za twój komentarz :)