warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, świeże, nie mrożone (dość długo się przechowuje), można z niego wiele wyczarować -obiad albo ciastka
a w zamrażarce szpinak liściasty- w formie brykietu (zawsze można wyjąć kilka sztuk i szybko się gotuje)
Już podstawowa wersja tej zapiekanki u mnie gościła
dziś wersja lux:
z pomidorkami koktailowymi, serem feta, porem, szpinakiem
najlepsza ciepła |
przepis:
podstawa
gotowe ciasto francuskie (niemrożone) wyłożyć na blachę (na papier do pieczenia) wywijając brzeg (tzn. robiąc rant) nakłuć widelcem
zapiec ok 15 minut w temp. 200 st.
jasną część sporego pora pokroić na pół plastry, poddusić na maśle aż zmięknie, 5 jaj roztrzepać dodać ok 150-200 ml śmietany (może być 12 -%) doprawić solą, pieprzem
dodatki
szpinak poddusić, z masłem i śmietaną, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem
na ciasto wyłożyć por, szpinak wyłożyć miejscami, rozłozyć (ok pół opakowania) ser feta pokrojony w kostkę i pomidorki całe lub na pół
zalać jajkami ze śmietaną, posypać serem żółtym i piec ok 30 min lub dłużej
posypać serem żółtym
zpiec z termoobiegiem, aż masa się zetnie (ważne też aby dół się upiekł)
a czemu nie mozna miec mrozonego?? :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić szpinak? Nikt u mnie go nie trawi:(
OdpowiedzUsuńjustmaga -już tłumaczę!
OdpowiedzUsuńwpis ten to ratunek dla zabieganej mamy! mrożone ciasto zdecydowanie wydłuża czas przygotowania :)
oczywiście mozna mieć mrożone (jak się jest zapobiegliwym i odpowiednio wcześniej wyciągnie się je z zamrażarki :) można nawet zrobić francuskie samodzielnie jak się jest ambitnym!
divineme- szpinak można całkowicie pominąć, można dodać oliwki, kukurydzę (nie za dużo) itp.
trzeba pamietać aby ciasto najpierw samo dobrze podpiec
smacznego!
pozdrawiam
aaa dlatego :) Juz myslalam,ze mrozone sie z jakiegos powodu nie nadaje . Musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńa mrożone ciasto można dłużej trzymać, więc też ma swoje zalety :)
OdpowiedzUsuń