przepis z tego bloga
Składniki:
- czereśnie (dałam również truskawki)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek mąki pszennej (dałam zytnia bo pszennej nie miałam)
- 2 łyżki wiórek kokosowych (dałam więcej)
Cukier, mąkę i wiórki kokosowe mieszamy. Dolewamy lekko wystudzone masło i mieszamy (rozcieramy) palcami, aż uzyskamy grudki. Żaroodporną foremkę natłuszczamy i układamy w niej wypestkowane czereśnie. Posypujemy owoce kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny (aż owoce puszczą sok a kruszonka się zrumieni). Jemy po lekkim ostudzeniu.
Pyszne z bitą śmietaną. Smacznego.
(można podać z gałką lodów!!!)
U nas to się nazywa "owoce z kruszonką", robimy w sezonie zbioru jabłek, gruszek, śliwek i jeżyn. No i nie dajemy wiórków. Wierzę, że i ta wersja jest przesmaczna. A takie to proste!
OdpowiedzUsuń