Strony

sobota, 7 lipca 2012

Owoce pod kokosową kruszonką



przepis z tego bloga

Składniki:
  • czereśnie (dałam również truskawki)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej (dałam zytnia bo pszennej nie miałam)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (dałam więcej)
Masło rozpuszczamy w rondelku.  (ja pokroiłam na kawałki)
Cukier, mąkę i wiórki kokosowe mieszamy. Dolewamy lekko wystudzone masło i mieszamy (rozcieramy) palcami, aż uzyskamy grudki. Żaroodporną foremkę natłuszczamy i układamy w niej wypestkowane czereśnie. Posypujemy owoce kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny (aż owoce puszczą sok a kruszonka się zrumieni). Jemy po lekkim ostudzeniu.
Pyszne z bitą śmietaną. Smacznego.

(można podać z gałką lodów!!!)

1 komentarz:

  1. U nas to się nazywa "owoce z kruszonką", robimy w sezonie zbioru jabłek, gruszek, śliwek i jeżyn. No i nie dajemy wiórków. Wierzę, że i ta wersja jest przesmaczna. A takie to proste!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)