zdjęcia w środku nie zrobiłam bo wolałam juz zjeść :) |
podane na deseczce
- na spód sos beszamelowy (masło z przyprawami-sól, pieprz, gałka muszkatołowa i mąką podsmażone, zalane mlekiem i mieszane - mleka dodajemy do uzyskania konsystencji sosu)
- brokuł (wcześniej podgotowany, ale nie rozgotowany)
- pieczarki - wcześniej pokrojone na plasterki i podsmażone
- szpinak - liściasty, wcześniej ugotowany z dodatkiem masła, smietany, soli, czosnku, pieprzu (porozkładany między brokuł)
- gdzie nie gdzie kleksy keczupu
- znów sos beszamelowy
- na wierzch ser np. mozzarella
- zapiec
ale uwielbiam!!
Ps. Tomek oczywiście nie je!
Mmmmniam wygląda cudnie! A smakuje pewnie jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńoj tak..
UsuńU nas Młody ostatnio ciągle jest najedzony i nie jest głodny,(czytaj nie chce jeść), ale uwielbia brokuły, wiec może by mu posmakowało.
OdpowiedzUsuńIle czasu gotowałaś szpinak, dużo wody dałaś, bo szpinak dodawałam tylko kiedyś do jakiejś zapiekanki i jajecznicy.
I jak długo zapiekałaś wszystko?
szpinak kupuję najczęciej liciasty, mrożony, brykiet (nie jest jedną bryłą) wrzucam do garnka z grubym dnem daję wody z dwie -trzy łyżki tylko aby było jej tylko trochę na dnie by mi nie przywarł i przykrywam pokrywką, wtedy rozmraża się, paruje pod przykryciem -gotuje, co jakis czas mieszam, potem odkrywam pokrywke (jak sie juz rozmrozi) i odparowuję, dodaję masło, smietanę, sol, pieprz, czosnek (wody jak naj mniej! ma byc gęsty! i koniecznie liciesty, żeby się papka nie zrobił)
Usuńzapiekam ok 15 minut- wszystko jest ciepłe i w zasadzie chodzi o to aby się caoć przegryzła (smaki przeszły) i ser zapiekł z wierzchu
polecam :)