(kuchnia)
SUSHI I RYBY
Tradycyjne danie japońskie to
sushi- gotowany ryż z dodatkami -przeważnie w postaci surowej ryby, wodorostów nori, owoców morza,
spożywa się je palcami, macza w sosie sojowym lub chrzanie wasabi
zjada w całości
Tomek miał już okazję widzieć sushi, ale nie zdecydował się spróbować (proponowałam mu takie z rybką gotowaną)
|
obrazek z książeczki "Dzieci świata" |
Japończycy jedzą dużo ryb a także ryżu
zadanie 1
Przygotowanie na obiad ryby (i ryżu)
np. wg
tego przepisu
Nosiłam się z zakupem zestawu sushi, ale
a) ja nie zjem (no chyba, że z gotowaną rybką)
b) Tomek nie zje
c) Tato Tomka nie przepada
pomysł odpadł
ale pozdrawiamy ciocię Madzię i wujka Grzesia- prawdziwych sushi-żerców :) w sensie smakoszy
................................................................
RYŻ I PAŁECZKI
Japończycy podczas jedzenia posługują się pałeczkami
zadanie 2
W warunkach domowych spróbowaliśmy zjeść ryż
z porcelanowej miseczki- przy użyciu pałeczek... :)
jak się domyślacie -
nie najedliśmy się :P
|
nie zdobyłam pałeczek... |
|
posłużyliśmy się grubymi
patyczkami do szaszłyków |
|
mimo prowizorki z pałeczkami,
mimo trudności z ich uchwyceniem,
coś jednak trafiło do ust :)
|
wikipedii:
".......Jak nie należy używać pałeczek
- Nie wolno ich wbijać w miseczkę ryżu (gest oznacza ofiarowanie jedzenia przodkom).
- Nie wolno nabijać jedzenia na pałeczkę.
- Nie wolno podawać jedzenia z jednej do drugiej pary pałeczek.
- Nie wolno odwracać pałeczek grubszą stroną do jedzenia.
Ponadto pałeczki należy kłaść częścią stykającą się z jedzeniem na specjalnej podstawce - hashioki. Niestosowanie się do powyższych zaleceń może być uznane za śmieszność lub nawet nietakt......"
.................................................................
na pocieszenie zrobiliśmy sobie deser
zadanie 3
przygotować
szyszki z ryżu preparowanego
(kto ich nie zna z dzieciństwa?)
|
. |
- 250 g krówek i 100 g masła roztopić w dużym garnku, stale mieszając,
- Kiedy masa będzie jednolita, wsypać ryż (150 g) i wymieszać.
- Z ciepłej masy uformować wilgotnymi rękami szyszki ,
- pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
|
uwaga! nie przypalcie masy! |
|
... |
|
słodkie!!! |
|
dla Tomka pyszne..
zjadł jedną, a potem były już za słodkie |
zadanie 4
plastyczne- barwienie ryżu - tak barwiliśmy kiedyś
|
woda+ krepina+ryż |
|
moczenie |
|
cedzenie |
|
suszenie |
Takie barwienie samo w sobie jest świetną zabawą, a po wysuszeniu ryż można na wiele sposobów wykorzystać
- tworzenie kolażu/ wyklejanki
- "szpiegowska butelka"
- pojemnik sensoryczny
- zabawa w" gotowanie zupy"
...........................................................
HERBATA
W Japonii pija się dużo herbaty- zwłaszcza zielonej, a jej sposób parzenia to tradycyjna ceremonia.
zadanie 5
odegranie (stworzenie własnej) ceremonii parzenia i picia herbaty- wzorowanej na japońskiej tradycji
- na podłodze- na rozłożonych matach/kocach
- ustawiliśmy maleńki stolik
- ułożyliśmy poduszki do siedzenia, na których przyklękliśmy ubrani w "kimona"
- herbatę (owocową :) zaparzyłam w dzbanuszku (z miodem)
- rozpoczęliśmy charakterystycznym ukłonem
- nalewałam do małych filiżanek
- degustowaliśmy podjadając szyszki z ryżu