Strony

sobota, 22 września 2012

Tydzień Japoński (cz. 5) Kuchnia

(kuchnia)

SUSHI I RYBY
Tradycyjne danie japońskie to sushi- gotowany ryż z dodatkami -przeważnie w postaci surowej ryby, wodorostów nori, owoców morza,
spożywa się je palcami, macza w sosie sojowym lub chrzanie wasabi
zjada w całości

Tomek miał już okazję widzieć sushi, ale nie zdecydował się spróbować (proponowałam mu takie z rybką gotowaną)

obrazek z książeczki "Dzieci świata"

Japończycy jedzą dużo ryb a także ryżu




zadanie 1

Przygotowanie na obiad ryby (i ryżu)

np. wg tego przepisu

Nosiłam się z zakupem zestawu sushi, ale
a) ja nie zjem (no chyba, że z gotowaną rybką)
b) Tomek nie zje
c) Tato Tomka nie przepada

pomysł odpadł
ale pozdrawiamy ciocię Madzię i wujka Grzesia- prawdziwych sushi-żerców :) w sensie smakoszy

................................................................

RYŻ I PAŁECZKI
 
Japończycy podczas jedzenia posługują się pałeczkami
zadanie 2

W warunkach domowych spróbowaliśmy zjeść ryż z porcelanowej miseczki- przy użyciu pałeczek... :)
jak się domyślacie - nie najedliśmy się :P

nie zdobyłam pałeczek...
posłużyliśmy się grubymi
 patyczkami do szaszłyków

mimo prowizorki z pałeczkami,
mimo trudności z ich uchwyceniem,
coś jednak trafiło do ust :)
 
  wikipedii:

".......Jak nie należy używać pałeczek

  • Nie wolno ich wbijać w miseczkę ryżu (gest oznacza ofiarowanie jedzenia przodkom).
  • Nie wolno nabijać jedzenia na pałeczkę.
  • Nie wolno podawać jedzenia z jednej do drugiej pary pałeczek.
  • Nie wolno odwracać pałeczek grubszą stroną do jedzenia.
Ponadto pałeczki należy kłaść częścią stykającą się z jedzeniem na specjalnej podstawce - hashioki. Niestosowanie się do powyższych zaleceń może być uznane za śmieszność lub nawet nietakt......"

.................................................................

na pocieszenie zrobiliśmy sobie deser

zadanie 3
przygotować szyszki z ryżu preparowanego
(kto ich nie zna z dzieciństwa?)


.
  • 250 g krówek i 100 g masła roztopić w dużym garnku, stale mieszając,
  • Kiedy masa będzie jednolita, wsypać ryż (150 g)  i  wymieszać.
  • Z ciepłej masy uformować wilgotnymi rękami szyszki ,
  • pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

uwaga! nie przypalcie masy!
...

słodkie!!!

dla Tomka pyszne..
zjadł jedną, a potem były już za słodkie















zadanie 4

plastyczne- barwienie ryżu - tak barwiliśmy kiedyś

woda+ krepina+ryż
moczenie


cedzenie

suszenie














Takie barwienie samo w sobie jest świetną zabawą, a po wysuszeniu ryż można na wiele sposobów wykorzystać

- tworzenie kolażu/ wyklejanki
- "szpiegowska butelka"
- pojemnik sensoryczny
- zabawa w" gotowanie zupy"

...........................................................

HERBATA

W Japonii pija się dużo herbaty- zwłaszcza zielonej, a jej sposób parzenia to tradycyjna ceremonia.


zadanie 5

odegranie (stworzenie własnej) ceremonii parzenia i picia herbaty- wzorowanej na japońskiej tradycji

  • na podłodze- na rozłożonych matach/kocach
  • ustawiliśmy maleńki stolik
  • ułożyliśmy poduszki do siedzenia, na których przyklękliśmy ubrani w "kimona" 
  • herbatę (owocową :) zaparzyłam w dzbanuszku (z miodem)
  • rozpoczęliśmy charakterystycznym ukłonem
  • nalewałam do małych filiżanek
  • degustowaliśmy podjadając szyszki z ryżu

3 komentarze:

  1. Wykorzystamy na pewno barwienie ryżu, Mateuszek z Michałem co prawda ryż uwielbiają, ale na pałeczki jeszcze chyba są za mali.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi wpierdzielają sushi na wyprzódki z rodzicami, a pewien wujek pokazał nam taki patent, że dla dzieci grubszy koniec pałeczek można związać gumką recepturką - bardzo ułatwia to zadanie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)