Takie proste, a takie dobre i takie przeze mnie zapomniane
Składniki:2 paczki (po 180 g)słonych krakersów
300 g wiórek kokosowych
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy ze szklanką mleka i obiema mąkami,
Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem (i wanilinowym) i połową wiórek kokosowych.
Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje.
Następnie dodajemy masło, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się jednolita.
Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.
Wierzch posypujemy resztą wiórek kokosowych.
Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.
Uwielbiam to ciasto,choc wole je robic na herbatnikach.
OdpowiedzUsuńAch, ach, pokaże ten przepis córce :-)
OdpowiedzUsuńpokażĘ ;-)
OdpowiedzUsuńBuba spryciulo liczysz, że Ci córa zrobi :) Jest pyszne! Będziecie zadowolone
Usuń