U nas były ostatnio czary mary
Zapytałm Tomka jak myśli na jaki kolor zabarwi wodę taka kapusta?
odparł: czerwony lub fioletowy
a tu taka niespodzianka
My zrobiliśmy tak:
liść czerwonej (modrej) kapusty posiekałam i włożyłam do ciepłej wody, zamieszaliśmy i ta dam
niebieska woda!
przelaliśmy ją (odcedzając) do 4 szklanek (po równo)
do pierwszej dodaliśmy 2 ml octu
do drugiej 2 ml soku z cytryny
do trzeciej 2 ml soku z jabłka
do trzeciej sody
U nas było to tylko eksperymentowanie na zasadzie czary mary i zobaczymy co będzie, u Frajdy są poważniejsze wyjaśnienia- i próba odwrotna: Jak rozpoznać w któym naczyniu z bezbarwna ciecza jest cytryna (kwas), soda lub sama woda
Odsyłam do Frajdy- Przyroda na 6
cytuję:
" Jak zrobić własny wskaźnik?
Liść z kapusty trzeba drobno pokroić, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku, a potem zostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzamy liść od wywaru, który ma piękną, fioletową barwę.
Przygotowujemy 3 szklane pojemniki z wodą:
- do pierwszego nie dodajemy nic
- do drugiego wsypujemy kwasek cytrynowy lub wyciskamy sok z cytryny
- do trzeciego wsypujemy trochę sody oczyszczonej
Mieszamy.
Teraz do każdego pojemnika dodajemy łyżeczkę wywaru z czerwonej kapusty
Woda z cytryną staje się różowa, woda z sodą oczyszczoną - niebiesko-zielona. Czysta woda pozostaje fioletowa, tak, jak sam wskaźnik. Różowe zabarwienie wywaru z kapusty wskazuje, że jest on kwaśny, zaś niebiesko-zielone - że jest zasadowy. Znając tę regułę możemy sprawdzać kwasowość lub zasadowość innych substancji znajdujących się w domu, np. pokarmów czy środków myjących, a także wody deszczowej czy śniegu. Jest wiele roślin, których wodne roztwory mogą być wskaźnikami, np. czarna porzeczka, czarny bez, burak czerwony, esencja herbaciana..."
Koniecznie musimy zrobić takie doświadczenie :)
OdpowiedzUsuń