ja zawsze robię z podwójnej porcji:
połowę miksuję nie do końca
do drugiej dodaję przecier pomidorowy i miksuję do końca
a tu cudnego koloru bohaterka posta :)
przepis według Mamy Eli
"..Pasta z czerwonej soczewicy, jabłka i cebuli
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 pełne łyżki masła
jedna słusznej wielkości cebula
jedno jabłko (wielkością zbliżone do cebuli)
3 szczypty kurkumy
sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę bardzo drobno siekamy.
W niewielkim garnku zagotowujemy trochę więcej niż szklankę wody .
Na gotującą się wodę rzucamy soczewicę i gotujemy ją około 15 minut aż wchłonie całą wodę.
W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło. Na rozpuszczone masło rzucamy posiekaną cebulę, którą dusimy do miękkości przez około 15 minut i kurkumę. (Cebulę mieszamy bardzo często, żeby nie zaczęła się przyrumieniać.)
Pod koniec duszenia cebuli dorzucamy starte na najdrobniejszych oczkach jabłko, które dusimy z cebulą jeszcze przez chwilę
Ugotowaną soczewicę odsączamy z nadmiaru wody, mieszamy z uduszoną cebulą, jabłkiem, następnie całość doprawiamy solą, miksujemy na jednolitą masę i tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki."
POLECAM!
Ps. można pokusić się o wiele modyfikacji- ze szczypiorkiem, pietruszką, czosnkiem, słonecznikiem prażonym (dodanym po miksowaniu), orzeszkami (zmiksowanymi), z porem...
To do!
OdpowiedzUsuń