Strony

wtorek, 18 marca 2014

Pasta z czerwonej soczewicy

Staś uwielbia... Tomek nie spróbuje

ja zawsze robię z podwójnej porcji:
połowę miksuję nie do końca


 do drugiej dodaję przecier pomidorowy i miksuję do końca


 a tu cudnego koloru bohaterka posta :)



przepis według Mamy Eli

"..Pasta z czerwonej soczewicy, jabłka i cebuli

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 pełne łyżki masła
jedna słusznej wielkości cebula
jedno jabłko (wielkością zbliżone do cebuli)
3 szczypty kurkumy
sól do smaku

Przygotowanie

Cebulę bardzo drobno siekamy.

W niewielkim garnku zagotowujemy trochę więcej niż szklankę wody .

Na gotującą się wodę rzucamy soczewicę i gotujemy ją około 15 minut aż wchłonie całą wodę.

W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło. Na rozpuszczone masło rzucamy posiekaną cebulę, którą dusimy do miękkości przez około 15 minut i kurkumę. (Cebulę mieszamy bardzo często, żeby nie zaczęła się przyrumieniać.)

Pod koniec duszenia cebuli dorzucamy starte na najdrobniejszych oczkach jabłko, które dusimy z cebulą jeszcze przez chwilę

Ugotowaną soczewicę odsączamy z nadmiaru wody, mieszamy z uduszoną cebulą, jabłkiem, następnie całość doprawiamy solą, miksujemy na jednolitą masę i tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki."

POLECAM!

Ps. można pokusić się o wiele modyfikacji- ze szczypiorkiem, pietruszką, czosnkiem, słonecznikiem prażonym (dodanym po miksowaniu), orzeszkami (zmiksowanymi), z porem...

1 komentarz:

Dziękuje za twój komentarz :)