Strony

sobota, 23 sierpnia 2014

Kopytka

Lubimy wszelkie kluchy!!!!!

naleśniki, pierogi i racuchy!




Tomek ulepił bałwana.. nos mu odpadł podczas gotowania, ale ponoć był pyszny!



Staś w skupieniu wałkował... Nie wiem co


Tomek lepi bałwana- turlanie kulek to świetna praca dla małych rączek.





Pewnie każdy ma swój przepis, my robimy mniej więcej tak:
  • 1 kg ugotowanych już ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  1. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. 
  2. Do ciasta dodajemy mąkę, jajka.Wygniatamy wszystko na jednolitą masę.Nie podsypujemy zbyt dużo mąką.
  3. Ugniatamy cienkie wałki. Kroimy je na skos na małe kawałki.
  4. Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy porcjami kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 2 minuty.

2 komentarze:

Dziękuje za twój komentarz :)