Strony

sobota, 22 listopada 2014

Słodka sałatka z pęczakiem


To zdrowa wersja deseru
sycąca a lekka (kasza-owoce)
pełna witamin i minerałów 
wspomnienie świąt Bożego Narodzenia (owocowa kutia)
zimowo-jesienna (cytrusy, cynamon, miód)


  • Ugotować pęczak (niektórzy najpierw płuczą i moczą)- np torebkę- czy około 3/4 szklanki suchego
  • do ciepłego dodać łyżeczkę lub więcej miodu
  • 1 pomarańczę- obrać z błonek, pokroić w kostkę
  • kawałek ananasa - lub kilka plastrów z puszki -pokroić w kostkę
  • garść rodzynek i garść żurawiny - zalać wrzątkiem i pomoczyć około 1/3 godz.
  • garść migdałów sparzyć, zdjąć skórę (ja sobie darowałam) można posiekać niezbyt drobno
  • dodać cynamon do smaku

  • lepsza gdy się "przegryzie" 



2 komentarze:

  1. Smakowity przepis! Jedyny problem - że się ten pęczak tak długo gotuje... A w sezonie zimowym (u nas już śnieg!) - zaparowane okna bardzo frustrują... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt za faktem! Pyszne, pęczak gotuje się łokropnie - ale aż nie wiem ile czasu, jutro sprawdzę! bo tak mi smakowała, że się chyba nie oprę. A z oknami zaparowanymi sama walczę- a u nas śniegu nie ma jeszcze...

      Usuń

Dziękuje za twój komentarz :)