Dziecko może pomóc np wyciskać szprycą ciasto na eklerki i ptysie (np. taką plastikową)
Tomek przy okazji nauczył sie jaka jest różnica między eklerkiem-podłużny a ptysiem -okragły
Przepis na ciasto ptysiowo -eklerkowe
(z mamciowego zeszytu)
1/2 margaryny roztopić w garnku
dodać 1 szklankę wody, zagotować
dodać szklankę mąki, zamieszać drewnianą łyżką (nie jest łatwo) zdjąć z ognia mieszać, ostudzić
3 jajka roztrzepać, dodawać powoli!! do letniego ciasta, mieszać aż się połączy i będzie gładkie
(na początku wydaje się niemożliwe ale cierpliwości, połaczy się!)
szprycą wyłożyć ciasto na blachę (kształty dowolne) np. ok 10 cm my zrobiliśmy mini eklerki ok 7 cm
piec ok 30 min w temp. 180 st na złoto (do nagrzenego piekarnika wkładamy) my piekliśmy z termoobiegiem
wyszło nam sporo małych ok 1 i 1/2 blachy
przekroić ciepłe potem mogą się kruszyć
Krem
- można na łatwiznę -polecam krem do Karpatki w 5 minut, robi się go w 3,5 minuty :) z samego mleka i proszku
- zdrowiej pewnie zrobić dla dziecka budyń z torebki, i np. po wystudzeniu zmieszany z utartym na puch masłem
- jeszcze zdrowiej zrobić krem samodzielnie np. wg przepisu:
1 szklanki mleka i 1/2 szklanki cukru zagotować, dodatkowo do 1/2 szkl mleka dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka, wymieszać i wlaćdo gotującego mleka, wystudzić (powstał budyń)
ubić szklankę kremówki, i delikatnie wymieszać
albo zamiast kremówki utrzeć 1/2 kostki masła na biały puch i dodawać powoli do niego budyń
(można zwiększyc ilość masła)
przełożyć eklerki, posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za twój komentarz :)