Strony

niedziela, 20 lutego 2011

Eklerki i ptysie

Prosty przepis, pyszny efekt


Dziecko może pomóc np wyciskać szprycą ciasto na eklerki i ptysie (np. taką plastikową)
Tomek przy okazji nauczył sie jaka jest różnica między eklerkiem-podłużny a ptysiem -okragły

Przepis  na ciasto ptysiowo -eklerkowe
(z mamciowego zeszytu)

1/2 margaryny roztopić w garnku
dodać 1 szklankę wody, zagotować
dodać szklankę mąki, zamieszać drewnianą łyżką (nie jest łatwo) zdjąć z ognia mieszać, ostudzić
3 jajka roztrzepać, dodawać powoli!! do letniego ciasta, mieszać aż się połączy i będzie gładkie
(na początku wydaje się niemożliwe ale cierpliwości, połaczy się!)

szprycą wyłożyć ciasto na blachę (kształty dowolne) np. ok 10 cm my zrobiliśmy mini eklerki ok 7 cm
piec ok 30 min w temp. 180 st na złoto (do nagrzenego piekarnika wkładamy) my piekliśmy z termoobiegiem

wyszło nam sporo małych ok 1 i  1/2 blachy

przekroić ciepłe potem mogą się kruszyć

Krem

  1. można na łatwiznę -polecam krem do Karpatki w  5 minut, robi się go w 3,5  minuty :) z samego mleka i proszku
  2. zdrowiej pewnie zrobić dla dziecka budyń z torebki, i np. po wystudzeniu  zmieszany  z utartym na puch masłem
  3. jeszcze zdrowiej zrobić krem  samodzielnie np. wg przepisu:
Przepis:
1  szklanki mleka i 1/2 szklanki cukru zagotować, dodatkowo do 1/2 szkl mleka dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka, wymieszać i wlaćdo gotującego mleka, wystudzić (powstał budyń)

 ubić szklankę kremówki, i delikatnie wymieszać

albo zamiast kremówki utrzeć 1/2 kostki masła na biały puch i dodawać powoli do niego budyń
(można zwiększyc ilość masła)

przełożyć eklerki, posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za twój komentarz :)