Przygotowanie ekspresowe!
- 500 g sera białego
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1 szklanka mąki pszennej (+do podsypywania)\
białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do sera
dodać mąkę, ugnieść, gdy bardzo się lepi (zależy od sera, wielkości jaj) dodać mąki -ale starać się jak najmniej - bo będą twarde
podzielić na dwie części - wyrabiac partiami -bo ciasto rzednie, uformować wałek, spłaszczyć, pociąć na części po skosie, wrzucać na osolony wrzątek - gotować do wypłynięcia
Podaję z roztopionym masłem i bułką tartą, można podać z sosem, śmietaną
My wolimy na słono, ale zapewne wybornie smakowałyby z cynamonem i masłem+bułka lub jogurtem i musem truskawkowym!!!
taka porcja ledwo wystarcza dla naszej trójki- Tomek potrafi zjeść na raz 8-10 sztuk!!!
Mniam, też lubimy takie pyszności.
OdpowiedzUsuńZapraszamy na konkurs
Ale pychota!
OdpowiedzUsuńMnie niestety czeka grubsze gotowanie na urodziny syna:-)
O, to wyzwanie! Jest co robić przy takiej imprezie . Powodzeni! i najlepszego dla synka
Usuń