Puszyste i pyszne. Do tego dżem, sok malinowy, jogurt naturalny...pyyycha
"....500 ml kwaśnego mleka lub jogurtu naturalnego (gdy jest gęsty dodałam część jogurtu a część mleka, można tak samo zrobić ze śmietaną i mlekiem, serkiem homogenizowanym itp...)
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
50 g cukru pudru
olej do smażenia
Mąkę przesiać. Kwaśne mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe) rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z konfiturami/sosem owocowym....."
Hej, można to zmiksować, czy mieszanie łyżką jest konieczne?
OdpowiedzUsuńJa miksuję i jest ok :)
Usuń