Strony

niedziela, 9 listopada 2014

Zapiekany makaron

Kolejny prosty i smaczny przepis na ciepły posiłek (obiad lub kolacja).
Z dowolnymi dodatkami- tym co mamy w lodówce :)

Najlepiej smakuje podany w małym żaroodpornym naczyniu (osobne porcje dla każdego), ale równie dobrze można zrobić dużą rodzinna porcję i nakładać na talerze.






Makaron (penne lub świderki) najlepiej pełnoziarnisty- gotuję al dente w osolonej wodzie.

Przygotowuję sos beszamelowy.

ja robię tak:

Sos beszamelowy


Masło (około jednej dużej łyżki- z górką)rozpuszczam w garnku

Dodaję  mąkę (około- 1 duża, kopiasta łyżka) (ja  daję na oko, proporcji nie znam)
- mieszam mąkę z masłem i podsmażam chwilę (podduszam) to ważne by się połączyły (tu robi się klucha, trochę odchodzi od garnka, trochę przywiera -tak ma być) Ciągle mieszam -używam drewnianej łyżki i garnka z grubym dnem.

Do smaku- jarzynka naturalna lub sól- wedle gustu, trochę pieprzu ewentualnie gałka muszkatołowa, (doprawić można później)

Do chwilę podduszonej mąki (uwaga, nie zrumienić, bo sos będzie źle smakował i  będzie miał brzydki kolor) dodaję odrobinę  mleka-mieszam, dodaję znów mleko, mieszam- rozpuszczam w ten sposób zasmażkę, jak się wszystko połączy dodaję znów mleko, 
dodaję mleko partiami, ciągle mieszam-aż uzyskam odpowiednią gęstość, cały czas gotuję na małym ogniu. Chodzi o to by nie powstały kluchy/grudy. Sporo mleka. 

*Ten sos robię zawsze na oko, zawsze wychodzi, mleko nadaje mu aksamitny smak, można robić modyfikacje na bulionie, z liściem czy zielem angielskim gotowanym w mleku...

** często używam go do zapiekanek makaronowych, lasagne, naleśników zapiekanych czy zapiekanych warzyw- brokuły, kalafior..
zapiekanym potrawom mącznym -sos nadaje odpowiednią wilgotność, makaron czy naleśniki nie wysuszają się i są miękkie, aksamitne


i sos pomidorowy (ekspresowo -koncentrat+ woda+ sól+ bazylia, majeranek, czosnek..)

sosem beszamelowym smaruję naczynie żaroodporne,
wykładam makaron -jedną warstwę
na to dodatki (punktowo rozkładam)

np. szpinak (ugotowany i doprawiony, najlepiej liściasty)- może być z obiadu,
pieczarki - podduszone wcześniej na patelni
marchewka -starta na grubej tarce, cebula lub por-  podduszone na patelni
brokuł - ugotowany -al dente, podzielony na różyczki

punktowo daję sos pomidorowy

można dołożyć makaronu
całość zalać sosem beszamelowym i posypać tartym serem




zapiec

tu wersja polana sosem po wierzchu



4 komentarze:

  1. Ba, nie umiem zrobić beszamelowego sosu....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I w ogóle ten sos wydaje mi się z wyższej półki (umiejętności), czyli dalekoooo poza moim zasięgiem :-(

      Usuń
  2. Miałam podlinkować wcześniejszy przepis, ale dopisałam. Buba prosty jest - spróbuj, uda Ci się, tylko mieszać trzeba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty powiadasz? Hm... no to może się skuszę ;-) Bo we wspomnieniach z jakiejś knajpki w czasie studiów to niebo w gębie ;-)

      Usuń

Dziękuje za twój komentarz :)