Z dowolnymi dodatkami- tym co mamy w lodówce :)
Najlepiej smakuje podany w małym żaroodpornym naczyniu (osobne porcje dla każdego), ale równie dobrze można zrobić dużą rodzinna porcję i nakładać na talerze.
Przygotowuję sos beszamelowy.
ja robię tak:
Sos beszamelowy
Masło (około jednej dużej łyżki- z górką)rozpuszczam w garnku
Dodaję mąkę (około- 1 duża, kopiasta łyżka) (ja daję na oko, proporcji nie znam)
- mieszam mąkę z masłem i podsmażam chwilę (podduszam) to ważne by się połączyły (tu robi się klucha, trochę odchodzi od garnka, trochę przywiera -tak ma być) Ciągle mieszam -używam drewnianej łyżki i garnka z grubym dnem.
Do smaku- jarzynka naturalna lub sól- wedle gustu, trochę pieprzu ewentualnie gałka muszkatołowa, (doprawić można później)
Do chwilę podduszonej mąki (uwaga, nie zrumienić, bo sos będzie źle smakował i będzie miał brzydki kolor) dodaję odrobinę mleka-mieszam, dodaję znów mleko, mieszam- rozpuszczam w ten sposób zasmażkę, jak się wszystko połączy dodaję znów mleko,
dodaję mleko partiami, ciągle mieszam-aż uzyskam odpowiednią gęstość, cały czas gotuję na małym ogniu. Chodzi o to by nie powstały kluchy/grudy. Sporo mleka.
*Ten sos robię zawsze na oko, zawsze wychodzi, mleko nadaje mu aksamitny smak, można robić modyfikacje na bulionie, z liściem czy zielem angielskim gotowanym w mleku...
** często używam go do zapiekanek makaronowych, lasagne, naleśników zapiekanych czy zapiekanych warzyw- brokuły, kalafior..
zapiekanym potrawom mącznym -sos nadaje odpowiednią wilgotność, makaron czy naleśniki nie wysuszają się i są miękkie, aksamitne
i sos pomidorowy (ekspresowo -koncentrat+ woda+ sól+ bazylia, majeranek, czosnek..)
sosem beszamelowym smaruję naczynie żaroodporne,
wykładam makaron -jedną warstwę
na to dodatki (punktowo rozkładam)
np. szpinak (ugotowany i doprawiony, najlepiej liściasty)- może być z obiadu,
pieczarki - podduszone wcześniej na patelni
marchewka -starta na grubej tarce, cebula lub por- podduszone na patelni
brokuł - ugotowany -al dente, podzielony na różyczki
punktowo daję sos pomidorowy
można dołożyć makaronu
całość zalać sosem beszamelowym i posypać tartym serem
zapiec
tu wersja polana sosem po wierzchu
Ba, nie umiem zrobić beszamelowego sosu....
OdpowiedzUsuńI w ogóle ten sos wydaje mi się z wyższej półki (umiejętności), czyli dalekoooo poza moim zasięgiem :-(
UsuńMiałam podlinkować wcześniejszy przepis, ale dopisałam. Buba prosty jest - spróbuj, uda Ci się, tylko mieszać trzeba
OdpowiedzUsuńProsty powiadasz? Hm... no to może się skuszę ;-) Bo we wspomnieniach z jakiejś knajpki w czasie studiów to niebo w gębie ;-)
Usuń