Kawa i drożdżowe rogaliki z białym serem
lub dżemem truskawkowym
(przepis z bloga Moje Wypieki)
ciasto z automatu, dżem domowej roboty (ten od babci lub cioci)
drożdżowe T Tomka
kilka rogalików zrobiłam z nutellą
a tak wygląda TEN, który podkradł łyżkę z nutellą
Jaa? Nic! |
Cytuję przepis:
Składniki na około 50 małych rogalików:
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- 80 g masła, roztopionego
- 75 g cukru
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 żółtka
- 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
Słodki Staś! :)))
OdpowiedzUsuńczasem mówię mu: Stasiu, ale ty jesteś słodki, jak czekoladka! daj kawałek uszka, zjem trochę.... a on już się wycwanił, nie ucieka tylko mówi na to - Mama- liziak! i wystawia jęzora i na mnie- i ja muszę uciekać!
UsuńUwielbiam rogaliki i kawę. Na co dzień piję kawę świeżo zmieloną w młynku, która wg mnie jest najlepsza. Parzę ją najczęściej przy użyciu specjalnego zestawu do parzenia, w który zaopatrzyłem się nie dawno na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Etap parzenia jest bardzo ważny i ma duży wpływ na jakość smaku kawy. Na pewno nie można go lekceważyć.
OdpowiedzUsuń