Strony

sobota, 21 lutego 2015

Drożdżowe rogaliki



Kawa i drożdżowe rogaliki z białym serem 
lub dżemem truskawkowym
(przepis  z bloga Moje Wypieki)

ciasto z automatu, dżem domowej roboty  (ten od babci lub cioci)




drożdżowe T Tomka


kilka rogalików zrobiłam z nutellą

a tak wygląda TEN, który podkradł łyżkę z nutellą

    
Stasiu co robisz???

Jaa? Nic!




















Cytuję przepis:
Składniki na około 50 małych rogalików:
  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli
Ponadto:
  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 żółtka
  • 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. czasem mówię mu: Stasiu, ale ty jesteś słodki, jak czekoladka! daj kawałek uszka, zjem trochę.... a on już się wycwanił, nie ucieka tylko mówi na to - Mama- liziak! i wystawia jęzora i na mnie- i ja muszę uciekać!

      Usuń
  2. Uwielbiam rogaliki i kawę. Na co dzień piję kawę świeżo zmieloną w młynku, która wg mnie jest najlepsza. Parzę ją najczęściej przy użyciu specjalnego zestawu do parzenia, w który zaopatrzyłem się nie dawno na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Etap parzenia jest bardzo ważny i ma duży wpływ na jakość smaku kawy. Na pewno nie można go lekceważyć.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)