z przepisu Dorotus
robiłam z połowy porcji
nie dałam imbiru, Tomek zrobił wersję z kakao i bez jabłka (ale jabłko zdecydowanie polecam, wcale go nie czuć a jest wazne!)
cytuję:"Składniki na 2,5 litra granoli:
450 g płatków owsianych
120 g ziaren słonecznika
120 g ziaren sezamu (jasnego)
175 g jabłek z przecieru (dałam 1 jabłko starte na tarce)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
4 łyżki płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
250 g migdałów (w całości)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 g rodzynków
Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut (piekłam krócej), mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za twój komentarz :)