to niedobitki... |
Zające trafiły do ciasta
najprostszego czekoladowego brownies- tym razem wersja z truskawkami
gorąco polecam!
Przepis ten już był u nas - w wersji z gruszką i wtedy z gorzkiej czekolady, tym razem dałam mniej cukru, bo czekolada była mleczna a nie gorzka
Przepis na blachę 20/30 lub 24/24
Składniki:
20 dag masła
20 dag czekolady z zajączków wielkanocnych :) (lub innej)
80 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10-20 dag posiekanych orzechów , migdałów itp
szczypta soli
truskawki (ok 500 g)
Połamaną czekoladę i masło rozpuścić np. w mikrofali ale często wyciągając i mieszając (lub w kąpieli wodnej) Do lekko ostudzonej masy dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć obrane, pokrojone dowolnie owoce
piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C.
Ostudzić, pokroić na kwadraty.
przed pieczeniem
jest dość wilgotne, a truskawki mocno równoważą słodycz |
czas wykonania- chyba 10 minut
czas pieczenia góra 25
trudność wykonania- zerowa!
możliwość wielu modyfikacji! zależy od dostępnych owoców itp..
i pyszne jest
.................
zimą czekoladowe Mikołaje trafiają do
gorącej czekolady, która idealnie rozgrzewa po śnieżnych eskapadach na sanki:
lub zostają przetopione na małe czekoladki (z wykorzystaniem pozostałości po starym kalendarzu adwentowym)
znakomite pomysły ! smacznego ( ale mam chęć na coś takiego !
OdpowiedzUsuń