przepis znalazłam tu (troszkę zmieniłam)
. |
posypana cukrem pudrem |
(na dwa mniejsze lub jedno większe naczynie żaroodporne)
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (+ ewentualnie 1/2)
- 30 g masła
- 2 żółtka
- 2 białka
- 150 g twarogu
- ok pół szklanki rodzynek i śliwek suszonych (namoczonych we wrzątku)
- 2 jabłka
- 50 g cukru
- cynamon
żółtko zmiksować z twarogiem, cukrem i cynamonem
dodać do kaszy
dodać pokrojone na drobne kawałki jabłko i bakalie
ubić białka na sztywno, połączyć całość
formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę, piec ok 20 minut w temp ok 180
Tomek miał wersję bez bakalii i jabłek |
Wygląda smakowicie,ale bardzo kalorycznie:-)Ale zaniedługo napewno się skuszę:-)
OdpowiedzUsuńno niestety potwierdzam kaloryczna!!!
Usuńale można użyć sera i mleka chudego i mniej masła i cukru...
Ale to już nie będzie to samo. Co tam kalorie! Mniam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetyczny przepis. Na pewno wypróbujemy!
OdpowiedzUsuń