robi się 5 minut, piecze (z termoobiegiem) około 30
- mokre, w sam raz słodkie (do kwaśnych owoców nawet, można posypac cukrem pudrem przed podaniem),
- puszyste-biszkoptowe w smaku,
- ma piękny złoty kolor
- potrzeba na nie prostych produktów- praktycznie zawsze obecnych w domu
- my robimy na większej blaszce niż przewiduje przepis -więc nasze wychodzi niziutkie (za to szybciej się piecze), ale to nam odpowiada! można zwiększyc proporcje
- dobre na niespodziewanych gości!
wykorzystaliśmy jeszcze dostępne owoce
- mieliśmy mrożone jeżyny...
pyszne |
dużo owoców |
Tomek układa jeżyny |
dodaliśmy tez mrożone truskawki |
- mieliśmy rabarbar,
bardzo dobre połączenie! |
a tak się przy pieczeniu bawimy! |
PYCHA!!!
ja wpisuję przepis poniżej za autorką (Dorotus) -prawie cytując- ku mojej pamięci!
- masło-125 g- (rozpuszczam w mikrofali)
- dodaję 10 łyżek cukru, (ćwiczymy z Tomkiem liczenie :)
- szczyptę soli
- 3 jajka
- 10 łyżek mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 40 dkg owoców
składniki miksujemy na gładką masę (jak wydaje się za gęste ja dodaję odrobinę oliwy)
wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wykłądamy owoce, pieczemy w 180 st -ok 30-40 minut (do suchego patyczka)
Mamy w domku podobny przepis i pieczemy bardzo często zamiast kupowania np. ciastek.
OdpowiedzUsuńmniam, mniam...
OdpowiedzUsuń