My znowu w kuchni :)
ale jak nie korzystać z darów lata???!!!!!
Kolejny super prosty przepis, z powodzeniem dziecko wykona prawie wszystko pod kontrolą dorosłego
Przepis tym razem Liski z White Plate cytuję poniżej
Tomek mieszał i ugniatał ciasto, wylepiał blachę (aż do prześwitu) (musiałam trochę poprawić) i robił dziurki |
uparł się, że zaniesie do lodówki, otworzy lodówkę i włoży....
wtedy blacha wylądowała
pionowo na brodzie Tomka...
ale uratowane!
|
na część nie nakładałam owoców, na prośbę Tomka, wyłożyłam trochę nutelli |
zalane śmietaną i jajkami (+ mąka i cukier) |
kawałek z nutellą Tomka (z drugiej strony było więcej) |
malinowy kawałek- w wydaniu piknikowym (na działeczce) |
cytuję za Liską z White Plate :.........
"Spód:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
ok. 3-4 łyżek zimnej śmietany
300-400 g owoców jagodowych
2 jajka
100 ml śmietany 30%
50 g mąki
100 g cukru pudru
Ze składników na spód zagnieść ciasto - śmietanę dodając stopniowo na końcu.
Ciasto powinno być gładkie i miękkie.
Wylepić nim spód i boki formy do tarty o średnicy 26-28 cm.
Piekarnik nastawić na 180 st C.
Owoce wsypać do formy, jajka zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem pudrem i wlać na owoce.
Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wierzch się dobrze zetnie i będzie rumiany."
Moje uwagi:
- do ciasta dałabym trochę mniej soli
- ja zapiekam najpierw sam spód ok 15 min (po nakłuwany widelcem, obciążony)
- dałam maliny (250 g) i 2 brzoskwinie (można użyć jagód)
- dałam 180 ml śmietanki i 3 jajka i 70 g mąki i ok 80 g cukru
- na pewno będzie pyszne tez z truskawkami, jagodami, może nawet z wiśniami
- PYCHA! Tomek swój trójkącik wcinał aż miło
dzięki za przepis, może jutro zrobimy :)
OdpowiedzUsuńPolecam!!! my dużo pieczemy, szukamy nowych przepisów i chętnie sie dzielimy tymi znalezonymi fajnymi!
OdpowiedzUsuń