a teraz Mama robi Tomkowi (ach ten czas leci!)
- makaron np. penne lub świderki (ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego) ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić
- winne jabłka obrać, pokroić na cząstki i uprażyć w garnku (tj. rozgotować pod przykryciem w odrobinie wody tyle aby się nie przypalały, często mieszając) dosłodzić do smaku pod koniec, dodać cynamon, można zrobić z gotowych jabłek prażonych ze słoika
- żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem np. olejem, masłem
- wyłożyć połowę makaronu, na makaron jabłka, na jabłka druga część makaronu,
- na wierzch można dać odrobinę masła
- piec (koniecznie pod przykryciem) przez ok 30 min (temp. ok 180 st)
Tomek wcina mówi na to "Przypiekanka" albo "Inna Szarlotka" |
Jest to bardzo ogólny przepis, bo to jest coś co zawsze robię "na tak zwane oko"
Proste, szybkie, dzieciom zwykle smakuje i małym i dużym :)
(Mama nadal uwielbia)
ZABIERAM SIE DO ROBIENIA!
OdpowiedzUsuńZawsze mieszalismy makaron jeszcze goracy,swiezo odcedzony z maslem. Inaczej smakuje. I makaron swiderki uzywalismy. Tak, czy inaczej smak swietny.
OdpowiedzUsuń