niedziela, 16 stycznia 2011

Przypiekanka czyli Makaron zapiekany z jabłkami

To Mamy smaki z dzieciństwa



Mamie robiła taki Babcia
a teraz Mama robi Tomkowi (ach ten czas leci!)

  • makaron np. penne lub  świderki  (ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego) ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić
  • winne jabłka obrać, pokroić na cząstki i uprażyć w  garnku (tj. rozgotować pod przykryciem w odrobinie wody tyle aby się nie przypalały, często mieszając) dosłodzić do smaku  pod koniec, dodać cynamon, można zrobić z gotowych jabłek prażonych ze słoika
  • żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem np. olejem, masłem
  • wyłożyć połowę makaronu, na makaron jabłka, na jabłka  druga część makaronu,
  • na wierzch można dać odrobinę masła
  • piec (koniecznie pod przykryciem) przez ok 30 min (temp. ok 180 st)
Tomek wcina
mówi na to "Przypiekanka" albo "Inna Szarlotka"
                                       
Jest to bardzo ogólny przepis, bo to jest coś co zawsze robię "na tak zwane oko"
Proste, szybkie, dzieciom zwykle smakuje i małym i dużym :)
(Mama nadal uwielbia)

2 komentarze:

  1. ZABIERAM SIE DO ROBIENIA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mieszalismy makaron jeszcze goracy,swiezo odcedzony z maslem. Inaczej smakuje. I makaron swiderki uzywalismy. Tak, czy inaczej smak swietny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...