środa, 13 marca 2013

Eksperymenty- Kapusta czerwona - wskaźnik pH

U nas były ostatnio czary mary

Zapytałm Tomka jak myśli na jaki kolor zabarwi wodę taka kapusta?
odparł: czerwony lub fioletowy

a tu taka niespodzianka

My zrobiliśmy tak:

liść czerwonej (modrej) kapusty posiekałam i włożyłam do ciepłej wody, zamieszaliśmy i ta dam

niebieska woda!

przelaliśmy ją (odcedzając) do 4 szklanek (po równo)

 do pierwszej dodaliśmy 2 ml octu
do drugiej 2 ml soku z cytryny

do trzeciej 2 ml soku z jabłka
do trzeciej sody


U nas było to tylko eksperymentowanie na zasadzie czary mary i zobaczymy co będzie, u Frajdy są poważniejsze wyjaśnienia- i próba odwrotna: Jak rozpoznać w któym naczyniu z bezbarwna ciecza jest cytryna (kwas), soda lub sama woda

Odsyłam  do Frajdy- Przyroda na 6

cytuję:
" Jak zrobić własny wskaźnik?
Liść z kapusty trzeba drobno pokroić, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku, a potem zostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzamy liść od wywaru, który ma piękną, fioletową barwę.
Przygotowujemy 3 szklane pojemniki z wodą:
- do pierwszego nie dodajemy nic
- do drugiego wsypujemy kwasek cytrynowy lub wyciskamy sok z cytryny
- do trzeciego wsypujemy trochę sody oczyszczonej
Mieszamy.

Teraz do każdego pojemnika dodajemy łyżeczkę wywaru z czerwonej kapusty

Woda z cytryną staje się różowa, woda z sodą oczyszczoną - niebiesko-zielona. Czysta woda pozostaje fioletowa, tak, jak sam wskaźnik. Różowe zabarwienie wywaru z kapusty wskazuje, że jest on kwaśny, zaś niebiesko-zielone - że jest zasadowy. Znając tę regułę możemy sprawdzać kwasowość lub zasadowość innych substancji znajdujących się w domu, np. pokarmów czy środków myjących, a także wody deszczowej czy śniegu. Jest wiele roślin, których wodne roztwory mogą być wskaźnikami, np. czarna porzeczka, czarny bez, burak czerwony, esencja herbaciana..."

1 komentarz:

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...