poniedziałek, 23 maja 2011

Cynamonowe placuszki z jabłkami i twarożkiem

U nas znowu kulinarny wpis...
te placuszki są inne niż wszystkie...

mokre, syte, cynamonowo jabłkowe... mniam
przepis z bloga moje wypieki :) (uwielbiamy ten blog!)

cytuję za Dorotus
"...Składniki na około 20 - 25 placków:
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 18 dag mąki
  • 40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek
  • 20 dag śmietankowego twarożku (jak na serniki)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
  • większa szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Żółtka wymieszać z mąką, jabłkami, serem, miodem, migdałami, posolić, doprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową. Z białek ubić pianę, wymieszać z resztą ciasta.
Placuszki smażyć na oleju, osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
..."
jedliśmy z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, i z cukrem pudrem (są mało słodkie) nie daliśmy migdałów i gałki muszkatołowej ale daliśmy więcej cynamonu, użylismy zwykłego twarogu ale zmieliłam go blenderem.

Polecam
Ps. my jesteśmy placuszko -racuszko -żercami :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...