sobota, 12 lutego 2011

Andruty

Zrobiliśmy andruty
tradycyjnie z przepisu z bloga mojewypieki ale modyfikując
http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Knoppers.html
masa biała--pyyyszna
nutellowa-trochę słodka

ogólnie mamcia się bała, że wyjdzie mega słodkie!!!! więc zrezygnowała z realizacji według przepisu i przesmarowała wafle -tyle o ile :) tzn mało, Tomek i tak zjadł i nalizał się za dużo!!!

przepis na białą masę zdecydowanie do powtórki!! pycha
poniżej przepis tylko na mleczną masę, reszta przepisu na blogu autorki (link powyżej)
cytuję za Dorotą z mojewypieki.blox.pl

"....
Składniki na masę mleczną:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku (najlepsze pełne 'niebieskie', ale może być też odtłuszczone w granulkach - ja takiego użyłam)
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.


Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.

......"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...