środa, 6 lutego 2013

Granola

Zdrowa, domowa granola do mleka zamiast sklepowych  płatków

z przepisu Dorotus

robiłam z połowy porcji
nie dałam imbiru, Tomek zrobił wersję z kakao i bez jabłka (ale jabłko zdecydowanie polecam, wcale go nie czuć a jest wazne!)
 cytuję:
"Składniki na 2,5 litra granoli:

450 g płatków owsianych
120 g ziaren słonecznika
120 g ziaren sezamu (jasnego)
175 g jabłek z przecieru (dałam 1 jabłko starte na tarce)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
4 łyżki płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
250 g migdałów (w całości)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 g rodzynków

Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut (piekłam krócej), mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...