środa, 5 czerwca 2013

Leniwe pierogi

Baaardzo lubimy, to takie lekkie kopytka, bez ziemniaków, które smakują i na słodko i na słono.
Przygotowanie ekspresowe!
  • 500 g sera białego
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka mąki pszennej (+do podsypywania)\
ser rozgnieść widelcem z żółtkami (lub zmiksować, zemleć)
białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do sera
dodać mąkę, ugnieść, gdy bardzo się lepi (zależy od sera, wielkości jaj) dodać mąki -ale starać się jak najmniej - bo będą twarde
podzielić na dwie części - wyrabiac partiami -bo ciasto rzednie, uformować wałek, spłaszczyć, pociąć na części po skosie, wrzucać na osolony wrzątek - gotować do wypłynięcia

Podaję z roztopionym masłem i bułką tartą, można podać z sosem, śmietaną
My wolimy na słono,  ale zapewne wybornie smakowałyby z cynamonem i masłem+bułka lub jogurtem i musem truskawkowym!!!

taka porcja ledwo wystarcza dla naszej trójki- Tomek potrafi zjeść na raz 8-10 sztuk!!!




3 komentarze:

  1. Mniam, też lubimy takie pyszności.
    Zapraszamy na konkurs

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota!
    Mnie niestety czeka grubsze gotowanie na urodziny syna:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to wyzwanie! Jest co robić przy takiej imprezie . Powodzeni! i najlepszego dla synka

      Usuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...