Stałam się posiadaczką maszyny do pieczenia chleba (model lidlowski- SilverCrest)
I uczę się jej (a proste to to jak nie wiem :)
Wypróbowuje przepisy i poszukuję potrzebnych w przepisach rodzajów mąki (typ 1050? typ 812? ) co nie jest łatwe ..
zaczynam od przepisów na drożdżach,
w planie zaczyn
W domu pachnie chlebem, chrupiąca skórka ciepłego chleba z masłem smakuje bosko.
Jak pada nie muszę się wyłaniać z domu po świeży chleb...
nastawiam programator czasowy i rano budzi mnie zapach świeżego chleba
co już próbowałam..
Chleb słonecznikowy
pszenny drożdżowy
300 ml letniego mleka
1 łyżka masła
540 g mąki typ 550 (ja dałam 500)
5 łyżek ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
21 g drożdży świeżych
na 1000g
mocno wypieczona skórka (bo lubię)
program podstawowy
przepis dołączony do mojego automatu
1 łyżka masła
540 g mąki typ 550 (ja dałam 500)
5 łyżek ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
21 g drożdży świeżych
na 1000g
mocno wypieczona skórka (bo lubię)
program podstawowy
przepis dołączony do mojego automatu
Chleb ziołowy
Drożdżowy pszenny z pietruszką
350 ml letniego maślanki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
540 g mąki typ 550 (ja dałam 500)
4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
16 g drożdży świeżych
na 1000g
mocno wypieczona skórka (bo lubię)
program podstawowy
przepis dołączony do mojego automatu
Pszenno- żytni z ziarnami
baaardzo go lubięSkładniki:
* 300 ml wody
* 1 i 1/2 łyżki oleju słonecznikowego
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* 375 g mąki pszennej
* 125 g mąki żytniej (dałam raz typ 720, a raz nawet typ 2000)
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżka brązowego cukru
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* około 3/4 szkl. ziaren (słonecznik, dynia, mak itp)
Program podstawowy,waga daję 1000 g, skórka średnia.
przepis z tej strony
Tostowy
idealny!
125 ml mleka
125 ml wody
1 żółtko
2 i pół szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
można posmarować przed pieczeniem białkiem i posypać sezamem
(muszę opracować mąkę na wagę, bo tak musiałam dodać 2 łyżki, pewnie odmierzyłam źle szklanki)
.........................................
nie każdy chleb dobrze odchodzi z maszyny,
i czasem lepiej byłoby przed pieczeniem wyjąć mieszadła, ale nie zawsze mi to przeszkadza
idealny!
125 ml mleka
125 ml wody
1 żółtko
2 i pół szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
można posmarować przed pieczeniem białkiem i posypać sezamem
(muszę opracować mąkę na wagę, bo tak musiałam dodać 2 łyżki, pewnie odmierzyłam źle szklanki)
.........................................
nie każdy chleb dobrze odchodzi z maszyny,
i czasem lepiej byłoby przed pieczeniem wyjąć mieszadła, ale nie zawsze mi to przeszkadza
A propos pieczenia chleba, to jest to element mojego niespełnionego wielkiego marzenia. :)
OdpowiedzUsuńOd zawsze marzę o domu na wsi, z sadem, kurkami, malwami pod ścianą, sznurem z praniem na wietrze suszonym i właśnie o pieczeniu chleba- w prawdziwym piecu chlebowym... :)
OO tak, wspomnienia mojego dzieciństwa :) chleb z pieca, pieczony razem z babcią, miałam swoją małą foremkę :) jedzony z masłem (domowym!) i serem białym (domowym!)
UsuńKurcze,s ja myslalsm ze yo sa moje marzenia!
UsuńTez posiadamy automat do pieczenia chleba juz dłuzszy czas. Co pradwa od pól roku pieczemy wylacznie bezglutenowy ale bardzo sobie chwale to urzadzenie. Przy 5-osobowej rodzinie ciagle u nas chleba brakowało.Teraz 2 godziny i mam chleb...pyszny,swiezy,pachnacy, nie musze sie matrwic.
OdpowiedzUsuńA bezglutenowy z czego pieczecie? Masz jakiś sprawdzony, niekłopotliwy przepis? (tzn taki co składniki są w miarę dostępne) Jeśli masz ochotę- wpisz w komentarzu, chętnie skorzystam`
Usuńmoże ktoś mi pomoże mój chleb zawsze jest wklęśniety poza tym jest suprr
Usuńalbo zakrywaj gruba szmatka wizjer i nie podgladaj do konca wypieku,albo zamontuj na wizjerze od srodka folie aluminiowa, mozna tez stosowac obie metody na raz.
UsuńWyglada niesamowicie, pewnie smakuje rownie dobrze. Dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńrobiłam pszenno-żytni z ziarnami, ale na świeżych drożdżach, trochę opadł środkiem, a i tak pyszota :)
OdpowiedzUsuńA mnie zaginęła książeczka z przepisami, która była dodana do maszyny :-( i pojęcia nie mam gdzie mogłabym ją dostać....
OdpowiedzUsuńWybierz odpowiedni model na tej stronie. Tam znajdziesz wszystkie instrukcje. https://www.lidl-service.com/cps/rde/SID-53E0A90A-C086C5F5/lsp/hs.xsl/searchpage.html
UsuńCo znaczy skrót bd w przebiegu programu maszynki silver crest?
OdpowiedzUsuńbrak danych.
UsuńPolecam po ostatnim mieszaniu wyciągnąć mieszadła i lekko poprawić uformowanie chlebka :)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie czy z 1 kg mąki pszennej da się upie chleb w maszynie czy tylko z 0,5 kg. Bo szukam i szukam i nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji
OdpowiedzUsuńUmnie jest napisać w że nie może być więcej maki jak 900g
OdpowiedzUsuńA po co wam tyle mąki nie wystarczy upiec chleb 1 kilogramowy?
UsuńUstawiłam na program mocno spalonej skórki a on biały jak śnieg. Co robić?
OdpowiedzUsuńMoja maszyna b. głośno miesza. Sąsiedzi mają już tego dosyć. Jak mam pozbyć się hałasu? Można naoliwić?
OdpowiedzUsuń