sobota, 4 października 2014

Chleb z automatu- moje sprawdzone już przepisy

Stałam się posiadaczką maszyny do pieczenia chleba (model lidlowski- SilverCrest) 
I uczę się jej (a proste to to jak nie wiem :)
Wypróbowuje przepisy i poszukuję potrzebnych w przepisach rodzajów mąki (typ 1050? typ 812? ) co nie jest łatwe ..
zaczynam od przepisów na drożdżach, 
w planie zaczyn 

W domu pachnie chlebem, chrupiąca skórka ciepłego chleba z masłem smakuje bosko.
Jak pada nie muszę się wyłaniać z domu po świeży chleb... 
nastawiam programator czasowy i rano budzi mnie zapach świeżego chleba



co już próbowałam..

Chleb słonecznikowy
pszenny drożdżowy

300 ml letniego mleka
1 łyżka masła
540 g mąki typ 550 (ja dałam 500)
5 łyżek ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
21 g drożdży świeżych

na 1000g
mocno wypieczona skórka (bo lubię)
program podstawowy
przepis dołączony do mojego automatu 





Chleb ziołowy 
Drożdżowy pszenny z pietruszką

350 ml letniego maślanki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
540 g mąki typ 550 (ja dałam 500)
4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
16 g drożdży świeżych

na 1000g
mocno wypieczona skórka (bo lubię)
program podstawowy
przepis dołączony do mojego automatu 


Pszenno- żytni z ziarnami
baaardzo go lubię

Składniki:

* 300 ml wody
* 1 i 1/2 łyżki oleju słonecznikowego
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* 375 g mąki pszennej
* 125 g mąki żytniej (dałam raz typ 720, a raz nawet typ 2000)
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżka brązowego cukru
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* około 3/4 szkl. ziaren (słonecznik, dynia, mak itp)

Program podstawowy,waga daję 1000 g, skórka średnia.





przepis z tej strony


Tostowy
idealny!

125 ml mleka
125 ml wody
1 żółtko
2 i pół szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży

można posmarować przed pieczeniem białkiem i posypać sezamem



(muszę opracować mąkę na wagę, bo tak musiałam dodać 2 łyżki, pewnie odmierzyłam źle szklanki)


.........................................
nie każdy chleb dobrze odchodzi z maszyny,
i czasem lepiej byłoby przed pieczeniem wyjąć mieszadła, ale nie zawsze mi to przeszkadza

7 komentarzy:

  1. A propos pieczenia chleba, to jest to element mojego niespełnionego wielkiego marzenia. :)
    Od zawsze marzę o domu na wsi, z sadem, kurkami, malwami pod ścianą, sznurem z praniem na wietrze suszonym i właśnie o pieczeniu chleba- w prawdziwym piecu chlebowym... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OO tak, wspomnienia mojego dzieciństwa :) chleb z pieca, pieczony razem z babcią, miałam swoją małą foremkę :) jedzony z masłem (domowym!) i serem białym (domowym!)

      Usuń
    2. Kurcze,s ja myslalsm ze yo sa moje marzenia!

      Usuń
  2. Tez posiadamy automat do pieczenia chleba juz dłuzszy czas. Co pradwa od pól roku pieczemy wylacznie bezglutenowy ale bardzo sobie chwale to urzadzenie. Przy 5-osobowej rodzinie ciagle u nas chleba brakowało.Teraz 2 godziny i mam chleb...pyszny,swiezy,pachnacy, nie musze sie matrwic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bezglutenowy z czego pieczecie? Masz jakiś sprawdzony, niekłopotliwy przepis? (tzn taki co składniki są w miarę dostępne) Jeśli masz ochotę- wpisz w komentarzu, chętnie skorzystam`

      Usuń
  3. Prawdę powiedziawszy to póki co wspomagamy się gotową bezglutenową mieszanką do pieczenia chleba. U najmłodszego synka zdiagnozowaliśmy celiakię na poczatku roku. Także nasz cały dotychczasowy jadłospis uległ zmianie i na razie nie mam za bardzo czasu na szukanie idealnego przepisu na chleb. Już mi wystarczy robienie: domowych past bezglutenowych na kanapki, ciast, wędlin,itd. Ten paskudny gluten to jest nawet w herbacie i potrafi być w sokach,ech szkoda mówić. Wracając do chleba, ten co pieczemy jest naprawdę smaczny, trochę przypomina mi tostowy, zresztą czasami kupujemy też mieszankę na ciemne pieczywo. Sprawdziliśmy wszystkie dostępne na rynku Balviten, Glutenex, Schaer,Bezgluten i wszystkie moge polecić. Marzę co prawda, aby upiec jakiś np. gryczany czy z dodatkiem mąki z amarantusa, ale czas mnie ogranicza. Jeżeli szukasz potraw bezglutenowych to zapraszam Cie na mój blog http://zwyczajnakuchnia.blogspot.com/. Piekę/gotuję raczej z dostępnych składników, nie ma tam wiele, ale będzie się pojawiać coraz więcej. A pyszne chleby piecze Marta z bloga http://bezglutenowamama.pl/. Ale niestety bez maszyny a w zwykłym piekarniku. Dla mnie to póki co minus:-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada niesamowicie, pewnie smakuje rownie dobrze. Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...