niedziela, 16 listopada 2014

Sałatka z kuskusem

Kuskus w roli głównej.

 Kuskus (ilość zależy od potrzeb)
W proporcjach 1/2 szklanki kaszy zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Przykryć folią i odczekać aż napęcznieje. W tym czasie pokroić: pomidora, ogórka zielonego,  żółtą paprykę, rzodkiewkę, sporo pietruszki i szczypiorku. Do kuskusu dodać trochę oliwy i soku z cytryny.  Wkroić fetę.  Wszystko połączyć.
Na suchej patelni podprażyć nasiona dyni i słonecznika. Ja dodałam też siemię lniane. Wymieszać.

3 komentarze:

  1. Z tego wszystkiego mamy tylko kuskus:) Spróbujemy. wszelako czytałam gdzieś, że składniki ogórka zielonego uniemozliwiają przyswajanie witaminy C z pomidora. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja o tym wiem, ale ...poświęcam z premedytacją tę witaminę C z pomidora (który i tak, choć z "warzywniaka" to wydaje mi się nie mieć o tej porze roku już żadnych witamin...) na rzecz tej wit C z pietruchy i cytryny... -chyba tym ogórek nie szkodzi?
      ale zawsze go można pominąć-(bo i on juz taki nie fajny jak w sezonie) nawet na rzecz kiszonego! (i ta wersja u nas lubiana)

      + jogurt naturalny też czasem

      a poza tym wiem, że niektórzy uważają, że i kuskus nie jest wcale taki dobry- że gluten w czystej -zabójczej postaci....

      Jak żyż? Frajda, no jak powiedz, jak?

      Usuń
    2. Jak żyć miało być :)

      Usuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...