poniedziałek, 26 stycznia 2015

Napój pomarańczowy

domowej roboty

Znany u nas w domu z czasów dawnych (lata 80-90) jako "Napój Eli" (naszej sąsiadki).

W tamtych czasach gdy napoje pomarańczowe nie były tak dostępne jak dziś a i same pomarańcze były często "zdobyczne"- ten napój to był HIT. A przepis bardzo cenny.


z 1 całej pomarańczy, soku z cytryny i 250 g marchwi

pomarańczę sparzyć, wyszorować, pokroić na cząstki  ze skórą, nie obierać)
dodać 250 g marchwi (obranej :P) startej na tarce
zalać 1,5 litra wody
gotować do miękkości
dodać sok z 2 cytryn (oryginalnie w przepisie było 25 g kwaku cytrynowego-ale zamieniłam na cytrynę)
zmiksować blenderem
przecedzić przez sito

osobno zagotować 2 litry wody ze szklanką cukru

(w oryginale było dodać 4 litry wody i 1,5 szklanki cukru, ale co się będziemy oszukiwać! nie rozcieńczałam aż tak i dałam mniej cukru- zawsze można dosłodzić miodem lub czymś zdrowszym)

połączyć
schodzić

Jak ze sklepu :)  niejeden się da nabrać!

Znaliście to?

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. :) ja pamiętam jak się dziwiłam i uwierzyć nie mogłam, że gar wielki napoju pomarańczowego (to tak smakował idealnie) jedną pomarańczę tylko widział ;)

      Usuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...