środa, 22 lutego 2012

Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Bo szarlotka,  to dla mnie szarlotka
a to jest ciasto z jabłkowym musem- dla odmiany-  ropływające się, mało kłopotliwe w wykonaniu (o ile mamy fajny mikser, śmietana się nam nie zwarzy i użyjemy gotowego musu jabłkowego, to robi się prawie samo! tylko trzeba odczekać z przygotowaniem bitej śmietany aż mus zastygnie)
ostatni kawałek :)
wierzch polałam roztopioną w odrobinie mleka -gorzką czekoladą
 przepis z bloga Dorotus -Moje Wypieki znajdziecie TU

Tomek jadł biszkopt z bitą śmietaną (mama musiała dokładnie oddzielić mus-który jest niezjadliwy)

użyłam bitą śmietanę 36% (po tym jak 30% się zwarzyła)
piekłam z 1,5 porcji, na blaszce prostokątnej (małej) i wyszedł duuuuży
musu dałam ok 1,2 l + jedna galaretka brzoskwiniowa
biszkopt "rzucany", nasączyłam herbatą

2 komentarze:

  1. Słyszałam o metodzie rzucania, ale ja ograniczam się tylko do odwrócenia foremki do góry dnem. W sumie ... to chyba mi nie przeszkadza, jeśli biszkopt lekko wklęśnie :). Wpadłabym do was na kawałeczek :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! W sam raz się nadaje do podstawy Waszej piramidy zdrowego żywienia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...