niedziela, 5 sierpnia 2012

Zapiekane brokuły ze szpinakiem i pieczarkami

Mój ostatni obiadowy faworyt

zdjęcia w środku nie zrobiłam bo wolałam juz zjeść :)
 w niewielkich naczyniach do zapiekania (porcja na osobę)
podane na deseczce
  • na spód sos beszamelowy (masło z przyprawami-sól, pieprz, gałka muszkatołowa i mąką podsmażone, zalane mlekiem i mieszane - mleka dodajemy do uzyskania konsystencji sosu)
  • brokuł (wcześniej podgotowany, ale nie rozgotowany)
  • pieczarki - wcześniej pokrojone na plasterki i podsmażone
  • szpinak - liściasty, wcześniej ugotowany z dodatkiem masła, smietany, soli, czosnku, pieprzu (porozkładany między brokuł)
  • gdzie nie gdzie kleksy keczupu
  • znów sos beszamelowy
  • na wierzch ser np. mozzarella
  • zapiec
chyba 1000 kalorii :)
ale uwielbiam!!

Ps. Tomek oczywiście  nie je!



4 komentarze:

  1. Mmmmniam wygląda cudnie! A smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas Młody ostatnio ciągle jest najedzony i nie jest głodny,(czytaj nie chce jeść), ale uwielbia brokuły, wiec może by mu posmakowało.

    Ile czasu gotowałaś szpinak, dużo wody dałaś, bo szpinak dodawałam tylko kiedyś do jakiejś zapiekanki i jajecznicy.
    I jak długo zapiekałaś wszystko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szpinak kupuję najczęciej liciasty, mrożony, brykiet (nie jest jedną bryłą) wrzucam do garnka z grubym dnem daję wody z dwie -trzy łyżki tylko aby było jej tylko trochę na dnie by mi nie przywarł i przykrywam pokrywką, wtedy rozmraża się, paruje pod przykryciem -gotuje, co jakis czas mieszam, potem odkrywam pokrywke (jak sie juz rozmrozi) i odparowuję, dodaję masło, smietanę, sol, pieprz, czosnek (wody jak naj mniej! ma byc gęsty! i koniecznie liciesty, żeby się papka nie zrobił)

      zapiekam ok 15 minut- wszystko jest ciepłe i w zasadzie chodzi o to aby się caoć przegryzła (smaki przeszły) i ser zapiekł z wierzchu

      polecam :)

      Usuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...