sobota, 20 września 2014

Racuszki z sodą na kwaśnym mleku

Nie chłoną tłuszczu
Puszyste i pyszne. Do tego dżem, sok malinowy, jogurt naturalny...pyyycha


"....500 ml kwaśnego mleka lub jogurtu naturalnego (gdy jest gęsty dodałam część jogurtu a część mleka, można tak samo zrobić ze śmietaną i mlekiem, serkiem homogenizowanym itp...)
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
50 g cukru pudru
olej do smażenia

Mąkę przesiać. Kwaśne mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe) rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z konfiturami/sosem owocowym....."

2 komentarze:

  1. Hej, można to zmiksować, czy mieszanie łyżką jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...