czwartek, 21 listopada 2013

Jaglanka

Ponieważ wywołałam ostatnio do tablicy owsiankę, to i jaglanka się domagała!

A też pyszna jest!
A przede wszystkim zdrowa!

I to jeden ze sposobów na odporność

Kasza jaglana, jagły – to kasza z łuskanego ziarna prosa



  •  Jest dobrym źródłem energii,
  • jest znacznie delikatniejsza niż  kasza jęczmienna i pszenna,
  • Kasza jaglana zawiera  mniej  białka  niż jęczmienna i pszenna,
  • nie zawiera glutenu,
  • szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej,
  • zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów
  • Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza
  •  ma właściwości wysuszające i antywirusowe
  •  podaje się ją przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych!!!!
  • oczyszcza organizm i odżywia w witaminy
Jak ją można przyrządzić?

Zawsze trzeba pamiętać, że najpierw trzeba się  pozbyć goryczki z kaszy!!
są dwa sposoby:
  • można  ją sparzyć- tzn. umieścić na grubym sicie i kilkakrotnie przelać wrzątkiem
  • lub  przepłukać a potem podprażyć na suchej patelni
a potem  przygotować
np. w postaci

JAGLANKI z bakaliami
NA SŁODKO na śniadanie

(wersja na wodzie, ale na bogato
 alergicy muszą zrezygnować z orzechów, /miodu)

  • kaszę sparzyć
  • wrzucić na wrzącą wodę w proporcji 1 szklanka kaszy/ 2 szklanki wody
  • dodać według gustu:
łyżkę rodzynków
łyżkę  słonecznika
łyżkę posiekanych orzechów np. włoskich

(polecam też żurawinę, pestki dyni, migdały)
  • gotować  ok 10 minut (do miękkości)
  • dodać odrobinę masła lub oliwy
ostudzić
posłodzić miodem (by nie stracił swoich właściwości, nie dajemy go do gorącej potrawy),
posypać orzechami, słonecznikiem,
warto posypać zmielonym siemieniem lnianym (dostarcza  kwasy omega 3)


wersja Tomka

wersja z rodzynkami
można dodać mleka, zwłaszcza jeśli ktoś woli rzadszą 

Ważne!

Miód jest świetny na przeziębienie, ale warto pamiętać, że podrażnia struny głosowe i przy zapaleniu krtani (czy gdy drapie gardło) powinniśmy go unikać!
...................................................................................................

polecam też wersję MamyEli   JAGLANKA kardamonowa Z BANANEM




...................................................................................................
my jemy kaszę jaglaną również np. tak:

http://tominowo.blogspot.com/2012/07/kotlet-z-kaszy-jaglanej.html
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

http://tominowo.blogspot.com/2012/10/pulpety-z-kaszy-jaglanej-w-sosie.html
PULPETY Z KASZY JAGLANEJ 
W SOSIE POMIDOROWYM
http://tominowo.blogspot.com/2012/06/zapiekanka-z-kaszy-jaglanej.html
ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ
NA SŁODKO

POLECAM
SMACZNEGO!!!

A Wy jecie kasze jaglaną? 
Macie jakieś ciekawe przepisy?
podzielcie się w komentarzu!

12 komentarzy:

  1. U nas niestety rzadko i w sumie nie wiem dlaczego. Skorzystam z twoich przepisów. Mam też przepis na deser czekoladowy z kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wklej przepis jak masz! może skorzystamy, my lub ktoś inny! Spróbujcie może Wam podpasuje ta kasza!

      Usuń
  2. Kasza jaglana to jest to co łasuchy lubią najbardziej. My też pichcimy taką jaglankę. Staś ją uwielbia i zjada całą miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że taką "na wypasie" to ja się objadam najbardziej! Tomek lubi tskire skromniejsze wersje i chyba woli owsiankę..

      Usuń
  3. Nie zebym sie czepiala, ale zUrawina ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam! dziękuję :) od razu poprawiałam też posiakane orzechy - nikt nie zwracał uwagi :) a wyglądały prawie jak... Pilnie potrzebuję korektora :)

      Usuń
  4. Zjedlismy jaglanke na sniadanie. Mniam. A teraz poprosze inspirację z kaszy kukurydzianej:) na sniadanie oczywiscie. Niezalogowana Frajda

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas kasza jaglana najlepsza z warzywami i sosem koperkowym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...