czwartek, 16 czerwca 2011

Zapiekanka z ciasta francuskiego 2

Zabiegana mama też może zrobić dobrze wyglądające, pyszne, zdrowe i ciekawe, ciepłe danie
warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, świeże, nie mrożone (dość długo się przechowuje), można z niego wiele wyczarować -obiad albo ciastka
a w zamrażarce szpinak liściasty- w formie brykietu (zawsze można wyjąć kilka sztuk i szybko się gotuje)

Już podstawowa wersja tej zapiekanki  u mnie gościła
dziś wersja lux:
z pomidorkami koktailowymi, serem feta, porem, szpinakiem

najlepsza ciepła










przepis:
podstawa
gotowe ciasto francuskie (niemrożone) wyłożyć na blachę (na papier do pieczenia) wywijając brzeg (tzn. robiąc rant) nakłuć widelcem
zapiec ok 15 minut w temp.   200 st.
jasną część sporego pora pokroić  na pół plastry, poddusić na maśle aż zmięknie, 5 jaj  roztrzepać dodać ok 150-200 ml śmietany (może być 12 -
%) doprawić solą, pieprzem

dodatki
szpinak poddusić, z masłem i śmietaną, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem

na ciasto wyłożyć por, szpinak wyłożyć miejscami, rozłozyć (ok pół opakowania) ser feta pokrojony w kostkę i pomidorki całe lub na pół

zalać jajkami ze śmietaną, posypać serem żółtym i piec ok 30 min lub dłużej
posypać serem żółtym
zpiec z termoobiegiem, aż masa się zetnie (ważne też aby dół się upiekł) 

5 komentarzy:

  1. a czemu nie mozna miec mrozonego?? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastąpić szpinak? Nikt u mnie go nie trawi:(

    OdpowiedzUsuń
  3. justmaga -już tłumaczę!
    wpis ten to ratunek dla zabieganej mamy! mrożone ciasto zdecydowanie wydłuża czas przygotowania :)
    oczywiście mozna mieć mrożone (jak się jest zapobiegliwym i odpowiednio wcześniej wyciągnie się je z zamrażarki :) można nawet zrobić francuskie samodzielnie jak się jest ambitnym!

    divineme- szpinak można całkowicie pominąć, można dodać oliwki, kukurydzę (nie za dużo) itp.

    trzeba pamietać aby ciasto najpierw samo dobrze podpiec

    smacznego!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa dlatego :) Juz myslalam,ze mrozone sie z jakiegos powodu nie nadaje . Musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a mrożone ciasto można dłużej trzymać, więc też ma swoje zalety :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...