niedziela, 25 sierpnia 2013

Ogórki w zalewie słodko kwaśnej

z papryką, selerem, cebulą
moje najulubieńsze :)

Objadałam się zawsze takimi "dostanymi"- od cioci z Karszowa :)
ale się uzależniłam!! tak bardzo je lubię, że sama zaczęłam w tamtym roku produkować (kilka sztuk na próbę)

w tym roku znów trochę zrobiłam (ale już zaczynam je zjadać:)

MOCNO POLECAM
amatorom słodko kwaśności!

(ostatni dzwonek na ogórki)
.................................

Składniki (wychodzi ok 18 średnich słoików)

5 kg ogórków
3 duże cebule
 4 czerwone papryki
 1 seler

na zalewy

na słoną
9 szklanek wody
szklanka soli

na słodko-kwaśną
5 szklanek wody,
1,5 kg cukru (wiem dużo)
4 łyżki soli,
3 łyżeczki gorczycy
1,5 łyżki ziela angielskiego
 3 szklanki octu 

Przygotowanie

1. Najpierw gotuję słoną zalewę by przestygła
(9 szklanek wody, 1 szklanka soli- przegotować, ostudzić)

2. ogórki pokroić w plastry (ok1- 1,5 cm) -ja odkrajam końcówki
paprykę i cebule w półplastry
seler w drobną kostkę

3. ogórki i resztę zalewam ostudzoną słona zalewą (jest jej mało, ale tak ma być)
odstawiam na godzinę
co jakiś czas mieszam

4. gotuję zalewę słodko-kwaśną
wodę i resztę  gotuję, pod koniec dodaję 3 szklanki octu
zagotować, odstawić do wystudzenia

5. ogórki odcedzić ze słonej zalewy- powkładac do słoików (docisnąć) 
zalać zalewą słodko-kwaśną, zakręcić 
zagotować słoiki -5 minut

po wystudzeniu sprawdzić czy trzymają

4 komentarze:

  1. Pyszne takie ogóreczki na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już zjadłam chyba 3 słoiki :P, nie wiem ile do zimy mi dotrwa :P
      dałabym mniej cukru następnym razem

      Usuń
  2. o żesz ile tej zalewy :D zrobię następnym razem bo za długo mi zejdzie dziś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O już znalazłaś :) no trochę trzeba to jakoś w czasie sobie rozłożyć i zorganizować. ..ale ja je uwielbiam ;)

      Usuń

Dziękuje za twój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...